Ze zijn uniek!

Een zeldzaam huisdierras is een oud ras dat met uitsterven
werd/wordt bedreigd of zeer weinig wordt gehouden. 

Lijst van zeldzame huisdierrassen
 

Stichting Zeldzame Huisdierrassen

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) is opgericht in 1976. De stichting heeft als doelstelling de variatie onder de landbouwhuisdieren in Nederland  te behouden en te voorkomen dat oorspronkelijke rassen uitsterven.

Word donateur

Word donateur en red ons levend erfgoed

Met je bijdrage help je SZH om:

– De variatie van de verschillende rassen te behouden
– En daarmee te voorkomen dat de oorspronkelijke rassen uitsterven
– Belangen te behartigen van alle fokkers en dierhouders bij overheden en terrein beherende organisaties
– De zeldzame rassen te promoten in de maatschappij en zo nieuwe houders te werven
– De bewustwording bij de kinderen te vergroten en hun dichterbij de oorsprong van voedsel te brengen

hartje_250_hyacinth…

CLUBSET VAN: Home-Set en More

Lakenvelder-Dutch belted cattle

Het Lakenvelderrund heeft een witte band (het laken) rond de middenhand, dus tussen schouder en heup en een volledig zwarte of rode voor- en achterhand. De Lakenvelder is fijn gebouwd en kleiner van stuk dan andere Nederlandse veerassen. Ze worden vooral gehouden als zoogkoeien en voor de vleesproductie. De Lakenvelder is een zeer oud Nederlands runderras. In de Middeleeuwen werden ze al op schilderijen vastgelegd. Omdat ze vroeger voornamelijk in het bezit waren van de adel kregen ze de benaming kasteel- of parkrund.  

LAKENVELDER

Rasbeschrijving

Het Lakenvelder rund kenmerkt zich door een witte band (het zogenaamde laken) rond de middenhand van het rund, dus tussen schouder en heup. De voor- en achterhand zijn zwart of rood van kleur. Er mogen geen witte aftekeningen voor komen aan kop en ledematen. De runderen zijn fijn gebouwd rund en veelal ook kleiner van stuk dan de andere Nederlandse veerassen. De dieren hebben een sprekende kop met vluchtige horens, een dunne huid met een fijne beharing en een gepigmenteerde tong. Ze worden vooral gehouden als zoogkoeien en voor de vleesproductie.

Een filmpje over de Lakenvelder kunt u hier zien.

Geschiedenis

De Lakenvelder is een zeer oud Nederlands runderras. In de Middeleeuwen werden ze reeds op schilderijen vastgelegd, wat later ook in boeken en andere geschriften. Omdat ze vroeger voornamelijk in het bezit waren van de adel kregen ze de benaming kasteel- of parkrund.

In de dertiger jaren van deze eeuw ging de economie in de Nederlandse rundveehouderij een grotere rol spelen en kon de Lakenvelder qua melkproduktie niet meer zo goed mee. De Rundveeverordening van 1950 bepaalde dat er slechts stieren van erkende rassen werden goedgekeurd voor de fokkerij. Dit betekende bijna het einde van het Lakenvelderras.

SZH gaf een nieuwe impuls aan het in stand houden van het Lakenvelderbestand in Nederland. De nog aanwezige Lakenvelders werden in 1976 geïnventariseerd. Er bleken er nog slechts 500 te zijn, waarvan een honderdtal met de juiste kleuraftekening. Na deze inventarisatie werd de Fokkersclub voor Lakenvelders (FCL) opgericht. Door initiatieven vanuit de FCL is in 1997 de Vereniging Lakenvelder Runderen(VLR) ontstaan. Thans is er weer een stamboek, waarin ongeveer 900 dieren zijn opgenomen.

Gebruik

Een Lakenvelder is een dubbeldoel koe met types die meer naar melktypisch neigen en types die meer naar vleestypisch neigen

Bijzonderheden

Elk jaar, op de eerste zaterdag in september, wordt de Dag van de Lakenvelder gehouden door de Vereniging Lakenvelder Rund. Zo kan iedereen nader kennis maken met dit bijzondere en Oudhollandse Veeras.

Fokkerijorganisatie

Website

szh.nl/dieren/rund/lakenvelder

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: